Prima măsură concretă după colapsul din vară al unor agenții de turism: Oficiu de Garantare care să îi protejeze pe călători.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a trimis Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) un proiect de act normativ prin care propune infiintarea unui Oficiu de Garantare in Turism prin care sa ii protejeze pe calatori impotriva daunelor financiare suferite in cazul insolventei sau falimentului unei agentii de turism.

Masura este promovata in contextul in care, in vara acestui an, agentiile Genius Travel si Mareea au intrat in insolventa, iar date prezentate recent releva ca cel putin 30 de operatori din turism se afla intr-o situatie similara.

Oficiul ar trebui sa accepte si gestioneze mai multe instrumente financiare de garantare, iar agentiile pot alege una dintre variante: contributie la Fondul de garantare in turism, polite de asigurare, scrisori de garantie bancara sau depozite colaterale, toate in favoarea Oficiului.

Suma garantata pentru fiecare comerciant va reprezenta echivalentul a 15% din volumul de vanzari garantabil al comerciantului, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei.

Cuantumul va fi ajustat de Consiliul de Supraveghere al Oficiului in functie de conditiile concrete ale pietei. Pachetele turistice sunt garantate in prezent in limita a 10.000 de dolari sau 50.000 de dolari, in functie de tipul agentiei de turism.

„Problema garantarii 100% a banilor turistilor e peste tot in Europa. Nivelul asigurararii reale e mult sub riscul existent”, a declarat Anca Nedea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. Ea a spus ca institutia pe care o conduce a inaintat propunerea agentiilor de turism la ANPC, urmand ca aceasta sa ajunga si la Banca Nationala si Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru ca la final sa fie selectata o varianta agreata de toata lumea si promovata prin ordonanta.

„Pana la sfarsitul anului ne luptam cu dintii ca aceasta ordonanta sa iasa”, a mai spus ea.

Autoritatea pentru Turism a mai lucrat si la un proiect de ordonanta de urgenta care modifica un act normativ din 1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor turistice, proiect care se afla pe circuitul de avizare. Acest proiect va defini, printre altele, agentiile de turism din punct de vedere al responsabilitatii.

„In prezent sunt agentii turoperatoare si detailiste, iar acum ambele nu mai sunt in zona de alb si negru. Vom avea garantare alternativa, ceea ce nu era posibil pana acum. Asta da baza ca in functie de realitatile din piata, prin hotarari de guvern, sa putem construi astfel de instrumente alternative care sa fie folosite de actorii din piata de turism”, a afirmat Anca Nedea.

Sursa: Profit