Controlul lichidarii Astra Asigurari, schimbat prin reinventarea legii

Falimentul companiei Astra Asigurari are toate sansele sa devina studiu de caz pentru studentii de la Drept. In ciuda legii si a opozitiei majoritatii componentilor Comitetului Creditorilor, KPMG a reusit sa obtina votul Adunarii Creditorilor pentru majorarea numarului de membri in Comitet de la 5 la 7,  desi in lege nu este prevazuta posibilitatea unui astfel de numar. Mutarea este necesara pentru a face loc in comitet Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Surse direct implicate au aratat, ca lichidatorul Astra Asigurari incearca astfel sa-si asigure sustinerea FGA, care a devenit deja cel mai mare creditor al fostei companii de asigurari, a carui creanta creste pe masura ce achita daunele asiguratilor Astra.

Miza ramanerii la timona procedurii de lichidare este uriasa, desi KPMG a esuat in indeplinirea principalului sau scop asumat, anume transferul afacerii Astra, cu tot cu portofoliul inca activ la data intrarii in faliment, ca business functional.

Potrivit unui raport Deloitte, comandat chiar de catre KPMG, detinerile imobiliare ale Astra se ridica la cateva zeci de milioane de euro. In conditiile in care lichidatorul a propus si a obtinut un onorariu variabil de 4,3% din valoarea oricaror active valorificate, pentru KPMG miza ramanerii la Astra este de cateva milioane de euro.

Majorarea numarului de membrii ai comitetului creditorilor este o situatie unicat in Romania, avand in vedere ca Legea 85/2014 a Insolventei are prevederi clare in aceasta privinta.  “…in cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor, acestia vor putea alege un comitet format din 3 sau 5 creditori”, arata legea.

Din cei 5 membrii actuali ai comitetului creditorilor, trei s-au opus propunerilor KPMG (ANAF, Allianz Tiriac si Uniqa) si doar doi au fost pentru (Omniasig si Generali). Surse apropiate situatiei spun ca membrii care s-au opus se gandesc deja sa conteste masurile propuse de lichidatorul Astra Asigurari.

Administratorul judiciar, impreuna cu Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), au promovat majorarea numarului de membrii in ciuda faptului ca aveau la indemana o solutie perfect legala si greu interpretabila pentru a aduce in Comitet Fondul de Garantare.

KPMG ar fi putut propune in Adunarea Creditorilor reducerea numarului de membrii de la 5 la 3. Avand in vedere ca FGA este deja cel mai mare creditor, cu peste 22% din creante, dar si ca lichidatorul se afla intr-o relatie de colaborare cu mai multi creditori propunerea ar fi avut sanse foarte mari de a fi aprobata.

Ulterior, s-ar fi trecut, conform legii, la revotarea componentei Comitetului, iar FGA ar fi intrat cu siguranta avand in vedere ca detine peste 22% din creantele totale.

Cu toate acestea, KPMG a mers pe varianta majorarii, invocand un anumit tip de practica a instantelor, de care reprezentantii majoritatii creditorilor nu aveau cunostiinta, dar si o interpretare proprie a legei insolventei, recunoscuta ca atare. La capitolul banci, legea   arata ca Fondul de Garantare trebuie sa fie neaparat membru al comitetului creditorilor. KPMG a extrapolat acest articol si pentru asigurari.

Reasigurare pentru nimic si decizii contestate

Procesul de lichidare a companiei Astra Asigurari a fost unul controversat inca de la inceput, adica din august 2015, cand ASF a decis sa ridice licenta Astra si, ulterior, sa propuna drept lichidator societatea KPMG.

KPMG a esuat in a-si atinge scopul propus initial, anume transferul portofoliului Astra Asigurari. In ciuda acestui fapt, sustinuta continuu de la varful ASF, chiar de catre presedintele Misu Negritoiu, KPMG a continuat sa ramana lichidator si sa ia decizii, de multe ori contestate de creditori.

Chiar FGA, de exemplu, care astazi lucreaza in parteneriat cu KPMG, are pe rolul Tribunalului Bucuresti o contestatia care a primit termen pentru luna martie 2017 si care aduce in discutie decizia KPMG de a prelungi contractele de reasigurare pentru portofoliul aproape nul ramas la Astra Asigurari.

Aceste contracte de reasigurare au fost, de altfel, una dintre obsesiile KPMG, care a insistat sa le aiba, in ciuda opozitiei repetate a creditorilor, a FGA si, la un moment dat chiar a ASF.

De aceasta data, insa, masura KPMG de a prelungi contractele este foarte greu de inteles, avand in vedere ca portofoliul Astra este limitat la cateva grupuri de polite care au fost prelungite automat si care nu mai reprezinta nici 1% din portofoliul initial.

Mai mult, KPMG a incheiat reasigurare inclusiv pentru zona de RCA, acolo unde nu mai exista nici macar o polita valida. Costul reasigurarii a fost de peste 100.000 de euro, platit din detinerile Astra, care se situeaza, inca, la peste 30 de milioane de lei.

Miza de la Astra, intr-un raport confidential: imobile de zeci de milioane de euro si alte zeci de milioane in conturi

Chiar ramasa fara principalul activ, portofoliul de polite care a expirat aproape integral, Astra este inca atragatoare. Compania nu numai ca mai are in conturi peste 30 de milioane de lei si inca mai are de incasat rate de prima, dar detine si bunuri imobiliare de zeci de milioane de euro. Valorificarea acestora se afla la dispozitia lichidatorului, in speta KPMG Restructuring.

Datele sunt prezentate intr-un raport cu titlul “strict confidential” realizat de Deloitte la cererea KPMG

Concret, la data de 31 decembrie 2015, data de la care niciun activ al Astra nu a fost instrainat, compania detinea active totale cu o valoare contabila de 162 de milioane de lei. Potrivit Deloitte, valoarea “obtenabila in cazul unei vanzari” era, la acea data, de peste 103 milioane de lei. Onorariul KPMG la acest nivel de pret, ar fi de circa 5 milioane de lei, adica peste 1 milion de euro.

Doar activele imobiliare ale Astra, spune Deloitte, aveau o valoare de piata de 65 de milioane de lei si un pret “obtenabil in caz de vanzare” de circa 37 de milioane de lei. Astra detine inca sute de cladiri si apartamente in aproape toate orasele medii si mari ale tarii.

Evaluarea Deloitte ia in calcul acordarea unor discounturi de lichidare intre 25%, in cazul apartamentelor din Bucresti, si 60% in cazul terenurilor din orasele denumite “secundare”, adica orase mici.

Registrul comertului arata ca Astra are actiuni in mai multe companii, printre care Intercontinental

Pe de alta parte, sfera activelor detinute de Astra Asigurari nu se rezuma la portofoliul inca valid. Asiguratorul are participatii la Intercontinental si World Trade Center, dar si la Novacuart, companie care a avut pana recent in exploatare mina care produce cel mai pur cuart din Europa.

In total, au fost identificate sapte companii fara legatura cu asigurarile unde Astra este actionar si inca doua societati care au legatura cu domeniul de activitate al asiguratorului. Potrivit legii, toate aceste actiuni vor merge la masa credala a Astra si vor disparea, prin urmare, din portofoliul familiei Adamescu.

Astra, prin Agentia sector 3, are aproape 17% din titlurile operatorului hotelului Intercontinental si este al doilea mare actionar dupa un offshore cipriot despre care presa a scris ca este controlat tot de Adamescu.

Participarea Astra la capitalul social a fost de 13,6 milioane de lei, valoare apropiata de pretul care ar putea fi obtinut daca participatia ar fi vanduta la bursa. Aceeasi companie de asigurari falimentara detine aproximativ 6% din titlurile World Trade Center Bucuresti (societate aflata, de asemenea, in insolventa), dar si jumatate din actiunile Germanischer Lloyd Industrial Services Romania, o companie specializata in certificari pentru manageri, produse si sisteme, detinuta impreuna cu grupul german DNV-GL.

Prin intermediul unor firme care au ca actionar majoritar societatea Astra, intrata in faliment, erau controlate si cladirile care functionau ca sedii, dar si societatea care organiza cursuri de pregatire pentru angajatii proprii (Astra Activ Imob, Astra Safe Imob si Astra Training). Niciuna dintre cele trei firme nu este in insolventa.

Nu in ultimul rand, Astra are 15% din titlurile Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, entitatea care incheie asigurarile obligatorii de locuinta.

In luna august a anului trecut, dupa un an si jumatate de administrare speciala, ASF a decis sa ceara falimentul Astra, iar pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca societatea Astra Asigurari este falimentara.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a inceput plata despagubirilor catre clientii Astra si catre tertii pagubiti de acestia. Valoarea maxima a despagubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.

In momentul in care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea in portofoliu 2,5 milioane de polite de asigurare si 1,8 milioane de clienti.

Sursa: Profit