E nevoie de o revenire la normalitate pentru a limita pierderile RCA

Virgil SONCUTEAN, Directorul General al ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, spera ca plafonarea tarifelor RCA sa nu se prelungeasca dupa perioada legala de sase luni si spune ca e nevoie de o revenire la normalitate pentru a limita pierderile de pe segmentul RCA.

„Miza adevarata in 2017 este daca hotararea [de plafonare a preturilor RCA – n.red.] va persista dupa cele 6 luni. Aceasta ar putea sa activeze niste scenarii pe care nu le-am luat in calcul de multi ani. Spunem ca paharul de otrava pentru cele 6 luni o sa il inghitim pentru ca avem o organizatie sanatoasa, insa miza adevarata este ca aceasta reglementare a pretului sa nu ramana dupa cele 6 luni. Premisele ar fi bune, semnalele sunt in aceasta directie. Personal, nu cred ca se va prelungi dupa aceasta perioada”, a declarat, vineri, Virgil SONCUTEAN.
Totodata, Aurel BADEA, Director Executiv subscriere in cadrul ALLIANZ-TIRIAC, spune ca in prezent populatia plateste mai putin pentru politele RCA, insa va plati mai mult dupa cele sase luni plafonate, mai ales in conditiile in care au existat mai multe schimbari, inclusiv diminuarea bonusului la soferii fara daune.
Virgil SONCUTEAN a atras atentia ca asiguratorii inregistreaza pierderi pe acest segment de asigurari (rata daunei este de peste 100%), precizand ca, inainte de scandalul RCA din acest an, credea ca in 2017 piata nu va mai inregistra pierderi pe RCA.
La randul sau, Nicolae AVRAM, Director al Directiei Vanzari si Distributie ALLIANZ-TIRIAC, a precizat ca, fara schimbarile de pe segmentul RCA, 2016 ar fi fost un an foarte bun.
Asigurator de stat?
Intrebat cum vede intrarea pe piata RCA a unui asigurator de stat, Virgil SONCUTEAN a spus ca este de acord, atat timp cat practica niste preturi corecte.

„Eu mi-as dori sa apara un jucator de stat, dar nu stiu daca cerintele de capitalizare ale Solvency II pot fi indeplinite, adica statul sa vina cu toti banii necesari. Daca vor sa practice preturile actuale de 7.500 lei pentru un camion inseamna ca vor inregistra pierderi foarte mari, care vor trebui suportate de la bugetul de stat. Iar Romania este membra a Uniunii Europene si ajutoarele de stat nu se mai dau atat de usor cum se intampla inainte de aderare. De aceea, un model de business al unei companii de stat poate fi fezabil, dar trebuie sa aiba preturi corecte”, a explicat el.

„Noi promovam ideea de concurenta pentru ca ne face si pe noi sa fim mai buni este si in interesul consumatorilor, este specificul unei piete libere, doar ca o concurenta fara sa existe si preturi suficiente pentru a acoperi cheltuielile nu cred ca face bine pietei”, a adaugat Directorul ALLIANZ.

Asigurarile de sanatate, pe plus

 

Majoritatea politelor sunt de grup, in timp ce clientii individuali au o pondere de sub 5%.

„Asigurarile de sanatate si cu abonamentele medicale pot co-exista. Totusi, piata de abonamente a stagnat, in timp ce piata asigurarilor de sanatate creste cu doua cifre”, a spus Virgil SONCUTEAN.

Conform acestuia, deductibilitatea este unul dintre factorii care au sustinut cresterea pietei.

Sursa: 1asig