Plafonarea tarifelor RCA sparge piata brokerajului. Apare primul patronat al intermediarilor din asigurari

Zece brokeri de asigurare de dimensiuni medii si mari au hotarat sa infiinteze Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (PRBAR), prima organizatie de acest tip din piata de profil. Scopul principal al organizatiei il constituie reprezentarea intereselor brokerilor, inclusiv a celor de natura economica, in relatia cu pietele cu care au legatura. Presedintele singurei organizatii a brokerilor din prezent, UNSICAR, spune ca nu poate comenta foarte multe pana nu va afla exact ce poate face PRBAR, dar aminteste ca astfel de initiative au mai existat, inclusiv in ultima perioada.

Presedinte al PRBAR este Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker, societatea de brokeraj care a parasit anul acesta Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSICAR). De altfel, din orgaizatia patronala fac parte opt firme care sunt inca membre ale UNSICAR.

Plafonarea tarifelor RCA – care a dus la o scadere fara precedent a comisioanelor pentru intermediari – a fost principalul coagulant pentru PRBAR, desi ideea exista de mai multa vreme, in conditiile in care nu toti membrii UNSICAR se simteau reprezentati de organizatia profesionala.

Potrivit PRBAR, membrii sai aduna aproximativ 25% din primele brute intermediate pe piata asigurarilor.

“PRBAR este o persoana juridica de drept privat, cu scop nepatrimonial, independenta care este infiintata in temeiul Legii nr. 62/2011 privind dialogul social. Principalul obiectiv al acesteia consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legale. Pentru realizarea acestui scop, PRBAR va desfasura activitati specifice, precum elaborarea si promovarea de proiecte, acte normative, instructiuni, rezolutii si propuneri ale membrilor Patronatului, reprezentarea, promovarea si sustinerea intereselor economice, tehnice, juridice si sociale ale membrilor sai, dezvoltarea de relatii de colaborare cu alte patronate si cu alti investitori, impunerea la nivel national a unui standard minim de calitate privind obiectul de activitate al membrilor Patronatului, desemnarea, in conditiile legii, de reprezentanti la negocierile cu diferitele autoritati si altele”, spun oficialii PRBAR.

Potrivit acestora, orice persoana juridica ce are ca obiect de activitate brokerajul in asigurari sau servicii conexe acestei activitati poate deveni membru al Patronatului.

Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR a aratat ca initiative de formare a unor o asociatii de brokeri au mai existat, inclusiv in ultima perioada si aminteste ca mai multi dintre membrii PRBAR sunt inca membrii si in UNSICAR. “Doar in ultima vreme au fost, cred, patru initiative de acest fel. Tot zece brokeri vroiau sa faca o asociatie care sa aduca in strada intremediarii, ca raspuns la protestele transportatorilor. In orice caz, le doresc success celor de PRBAR si astept sa vad exact ce vor face pentru a putea comenta mai multe. Probabil ca daca nu era plafonarea tarifelor RCA nu mai existau nici aceste initiative. In fond, inteleg ca ei vor sa obtina comisioane mai mari de la asiguratori“, a spus Andriescu.

UNSICAR este, in prezent, singura organizatie reprezentantiva a brokerilor de asigurare si a abordat problema plafonarii tarifelor dintr-o perspectiva mai degraba institutionala, bazata pe discutii cu ASF si UNSAR, organizatia asiguratorilor.

Noua asociatie ii are in componenta pe:

  • Safety Broker de Asigurare,
  • Renomia – SRBA Insurance Broker,
  • Asigest Broker de Asigurare,
  • Millenium Insurance Broker,
  • Campion Broker de Asigurare,
  • PSG Insurance Broker,
  • Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare-Reasigurare,
  • Interbug Broker de Asigurare
  • D&CA Insurance.

Sursa: Profit