Turistii afectati de insolventa Mareea au recuperat doar 20% din banii platiti pe vacantele pierdute

Cei aproape 1.000 de turisti care isi platisera vacantele la Mareea, dar nu au mai apucat sa si beneficieze de acestea, deoarece, in vara, agentia a intrat in insolventa, au primit de la firma de asigurare doar 20% din suma pe care o achitasera atunci cand au cumparat pachetul turistic. Neavand active pe care sa le vanda si nemaifunctionand, este greu de crezut ca agentia le mai poate achita turistilor si restul de bani.

Valoarea totala a sumelor solicitate ca despagubire de catre persoanele exigibile, in baza politei de asigurare pentru insolventa si faliment incheiata de Mareea Travel la Generali Romania, a fost de 247.911 dolari, au declarat reprezentantii companiei de asigurari. Conform conditiilor de asigurare, stabilite prin lege, valoarea cumulata maxima acoperita era de 50.000 de dolari.

Potrivit legii, in Romania, companiile turoperatoare sunt obligate sa incheie polite impotriva insolventei pentru 50.000 de dolari, iar cele revanzatoare, pentru 10.000 de dolari. In ultimii ani s-a tot discutat in mediul de business despre marirea acestor plafoane sau despre infiintarea unui fond de garantare la care sa contribuie toate agentiile si din care sa fie despagubiti turistii, in cazul in care un turoperator intra in faliment.

Legea romaneasca prevede ca, in cazul unei insolvente, firma de asigurari sa nu despagubeasca integral unii turisti, dupa principiul „primului venit”, iar ceilalti sa nu primeasca niciun ban. Toata suma asigurata se imparte la numarul de turisti si fiecare primeste, proportional cu banii pierduti, o cota fixa. Astfel, toti turistii care cumparasera vacante la Mareea si nu au mai beneficiat de acestea au fost despaguti cu cate 20,16% din pierderea suferita. Generali Romania a achitat, pana la 11 noiembrie, intreaga suma de 50.000 de dolari prevazuta in polita de insolventa si faliment.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism afirmau in toamna ca numarul turistilor pagubiti de Mareea la inceputul lunii septembrie era de aproape 1.100, iar datoriile restante catre hotelieri doar pentru acesti turisti se ridicau la 285.000 euro. Surse din piata hoteliera au declarat, insa, ca Mareea are si datorii din anii trecuti catre hotelieri, totalul acestora depasind un milion de euro. Intre timp, datoriile catre turisti au fost evaluate la aproape 250.000 de dolari, iar surse din piata spun ca totalul datoriilor Mareea, catre turisti plus parteneri, ar fi ceva mai mici, undeva la 450.000 de dolari.

Sursa: Profit